Helge Ask er en Skuldelev V

hjemmehørende i Roskilde Museumshavn.  Vikingskibsmuseet rekonstruerede og byggede i 1990-1991 skibet ud fra vragfundene i vandet ved Skuldelev i Roskilde Fjord.

Historisk teknisk kan det omtales som en 13 sesser (dvs. 26 ropladser) - et ledingsvikingeskib bemalet som historikerne gætter på det KUNNE have set ud, da skibet sejlede i danske farvande omkring år 1030.

Dette er hjemmesiden for Vikingeskibslauget Helge Ask.

Lauget udgøres af en samling vidt forskellige mennesker der har dét til fælles at de holder af at sejle med den kopi af Skuldelev 5 fundet fra Roskilde Fjord, som er konstrueret af og ejes af Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Her kan du finde oplysninger om skibet Helge Ask, om skibslauget, og om hvad skibslauget har benyttet Helge Ask til i tidens løb, men ikke decideret videnskabelige eller forskningsmæssige oplysninger - der henvises til Vikingeskibsmuseet herfor.

Denne hjemmeside har til formål at medvirke til at formidle viden om den historiske, kulturelle, maritime arv samt at udbrede kendskabet til sejlads med råsejlere.

Det er altid dejligt at møde foråret og Helges aktive besætning. Helge besætningen har nået det første mål i år. Nemlig at få skibet klar til 1.april.!! Jonna marts17 P1040987

Efter 2 weekender nåede vi at rengøre skibet og tjære det indvendigt. Museets skibstømrere har været på banen kan vi se. En bjælke er udskiftet og flere bjælkeknæ har været af og på. En ny snelle - men ER der ikke lidt rigelig spænding på den bjælke. Diskussionen går - Poul må vis liiige høre, hvordan og hvorledes.

foraar marts17 1Men vi har også nået at tjære alt tovværk (Buglinien, som er af sælskind HAR vi jo klaret tidligere på året) - og vi skal ikke tjære vort ene test-uld-skøde-tov.

I klargøringsweekend nr. 2 kom efterhånden flere Helger på banen og vi fik skrabet bunden grundigt, markeret dårlige naglehoveder (hmmmm der ER nogle stykker efterhånden) - og givet hele bunden den heftige grundmaling. Så skal der bare bundsmøres med almindelig bundmaling næste weekend.

Men der blev også tid til at male side-bordene. De to varianter af den specielle vikinge-opskrift med mere eller mindre brændt Okker-pulver blandet med kærnemælk blev gjort klar. Den lyse er temmelig tyk i konsistens - og dækker ikke så godt som den mørke. Men vi kløede på med godt humør som altid og der var kamp om at komme til at male den fine hvide "Helge-slange", som pryder både stævn og hæk.

Den hvid farve bruges også på skjoldremmen, som er den liste, som sidder på øverste - årehulsbordplanke - udvendig. Den maling er meget længe om at tørre, hvilket vi hvert år ikke husker godt nok, når vi lægger skibet om på siden for at arbejde med bunden.Jonna marts17 P1040989

Efter endnu en lørdag - det blev så en reserve weekend - fik bunden sin bundmaling og den gule stribe fik en omgang ekstra, Helge-Ormen fik den sidste finish. De sorte markeringsstriber fik igen - og øje og tunge fik sin specielle cinnober-farve. - så NU ER Helge klar til at komme i vandet den 1. april og til en dejlig sæson 2017.

sommertogt14 LarsR 2014 707

Gå til toppen