Helge Ask er en Skuldelev V

hjemmehørende i Roskilde Museumshavn.  Vikingskibsmuseet rekonstruerede og byggede i 1990-1991 skibet ud fra vragfundene i vandet ved Skuldelev i Roskilde Fjord.

Historisk teknisk kan det omtales som en 13 sesser (dvs. 26 ropladser) - et ledingsvikingeskib bemalet som historikerne gætter på det KUNNE have set ud, da skibet sejlede i danske farvande omkring år 1030.

Dette er hjemmesiden for Vikingeskibslauget Helge Ask.

Lauget udgøres af en samling vidt forskellige mennesker der har dét til fælles at de holder af at sejle med den kopi af Skuldelev 5 fundet fra Roskilde Fjord, som er konstrueret af og ejes af Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Her kan du finde oplysninger om skibet Helge Ask, om skibslauget, og om hvad skibslauget har benyttet Helge Ask til i tidens løb, men ikke decideret videnskabelige eller forskningsmæssige oplysninger - der henvises til Vikingeskibsmuseet herfor.

Denne hjemmeside har til formål at medvirke til at formidle viden om den historiske, kulturelle, maritime arv samt at udbrede kendskabet til sejlads med råsejlere.

Jonna april17 P1050021SÅ fik vi i år igen Helge i vandet på en smuk dag.

Det er da helt utroligt, så heldige vi er med det vejr. - Laugfolk vil nok påstå, at det bare er det sædvanlige Helge-vejrheld.... (her ved siden af storesøster Havhingsten, som ikke er helt klar endnu..)

- men vejret plejer nu ikke at presse Helge-folket voldsomt meget. Vi har været udsat for lidt af hvert i tidens løb.

Det traditionelle - "løb-over-land" - med Helge (som det også foregår med andre vikingeskibe i Roskilde) - over de udlagte og vel tilfedtede lunder - er et af årets højdepunkter.

Både laugfolk og museumsgæster flokkes gerne om begivenheden på dagen.

 Jonna april17 827Helge står denne morgen helt klar i sine bukke efter adskillige weekender med eftersyn, reparatíoner, tjæring af skib og rigning, malet og helt klar til dagen.

Sædvanligvis kommer der skarpe kommandoer fra Poul, som vi også hørte i år - og besætningen - og der var temmelig mange laugmedlemmer med i år - plus en del fra andre skibslaug - kaster sig helhjertet ind i skubbe-opgaven - og så glider Helge nok så smukt og ganske hurtigt over græsset mod vandet.

På et tidspunkt står Havhingsten, som ikke er klar til vandet endnu - og Helge ved siden af hinanden. Man kan ikke lade være med at tænke på, at sådan har det også været i vikingetiden, hvor skibene lå side om side - klar til at komme i det forårskolde vand.

Det sidste skub af skibet, hvor vi også endda fik hjælp fra den aller-alleryngste generation.

I år kunne vi ikke lægge til på sædvanlig plads inden for broen - for at indtage ballaststenene.

Derfor roede vi under broen - som ikke var åbnet. Det gik lige med lidt flyt af besætningens vægt frem og tilbage  - og med behørig forsigtighed - Dette sted ER jo en åre-knække-fælde! - Kom godt igennem og lagde til ved langkajen på vestsiden. Her hænger vort nyttjærede tov også - og der er kort afstand til vore ballaststen.

Jonna april17 P1050052I år har Poul tillige arrangeret, at vi får skiftet nogle af de store - alt for store - ballaststen ud med nogle mindre..... og det viser sig at give en meget bedre mængde-og-vægt-fordeling i rummene omkring masten - I år kan vi lægge 800 kg ned i tre rum - hvor vi sidste år kun kunne klare ca. 760 kg i 3½ rum! og så med besvær..

Når vi har skibet ballastet og klar til rigning er det blevet tid til den årlige tradtionelle "søsætnings-fælles-frokost", hvor alle besætningsmedlemmer bidrager med lidt fra eget køkken - I år strøg der endda en snaps ind i puljen - og så giver lauget drikkelsen.

Denne dag var dog helt speciel - fordi vores "gamle" - Lasse - udråbte Troels og Gunhild til æresmedlemmer i lauget - efter deres mangeårige gode arbejde og støtte for laug og skib.

Jonna april17 P1050061

Mast og rigning blev gjort klar - og masten båret om bord.

Der skulle dog lidt ekstra justeringer til, for det føltes som om knobene på den agterste vantnål var placeret anderledes end de plejer. Det må være sket under tjæringsprocessen tidligere på året... men OP kom masten.

Efter frokost skulle vi lige ro en tur rundt om "Musen" med Lasse som skipper, som traditionen byder - Det er det nærmeste vi kommer en "ofring" for Helge skyld - men det er sket hvert år - siden skibets først søsætning. Der er nok en del museumsgæster på land der ser forundret på DEN manøvre

Senere satte vi masten og rigningen - og fik alle tjæret os godt til - Råen med sejlet bundet på, blev hentet - og lagt på rågalgerne - og så var vi klar til de sidste pillerier om søndagen.

sommertogt14 LarsR 2014 707

Gå til toppen