Ordet "broke" - [brouk-e] - er ikke et vi hører hver dag på dansk - Men i sammenhæng med tovværk på Helge Ask giver det mening.

På visse dele af riggen bruger vi sælskindstov. En type tov, som man mener også har været brugt i vikingetiden. Det skæres direkte som snoet kordel direkte ud af sælskindet og er helt fantastisk stærkt - både slidstærkt og trækstærkt.

Helge saeltov broke 19jan17Hvert andet år er det nødvendigt at blødgøre skindet ved at varme det forsigtigt op og give det fiskeolie. En herlig lugt for dem der kan lide fisk, men lidt voldsom for dem der ikke er vant til lugten.

Opgaven udmøntede sig i regulær fysisk træning for dem af os, der skulle varme tovet op ved at trække det hen over tre lodrette stålstænger rammet i en fastgjort træblok.  Så skulle vi trække tovet igennem (bagved-foran-bagved) med en rimelig hastighed indtil det bliver varmt.

Samtidig pjaskes der fiskeolie på, så det flyder - og vi har dryp på gulvet, hvilket igen gør, at vi til sidst sejler rundt og kæmper for at holde fødderne stabile, mens vi hhv. hiver og trække i tovet - to mand. -

Det tager et par timer at gennemføre med de meter sælskindstov vi har, så vi må skiftes til tovtrækningsopgaven. Vi håber ikke vi gjorde gulvet for glat for bådeværftets folk næste dag..