Hver torsdag kl. 18.00 i det meste af sæsonen - dvs. når det er længe lyst (se kalenderen) er der stående aftale om, at Helge skal på vandet - for at ØVE.sommertogt14 LarsR 2014 141

Lauget har siden starten taget det meget alvorligt at holde "formen" god. Derfor må der løbende øves på alle manøvrer.

Lauget har et antal skippere, der skiftes til at tage tørnen som skipper på Helge og bringe os vandet på øveaftenerne. Der er ikke tilmeldings- eller mødepligt i lauget. For det allermeste er det ikke noget problem. Der plejer at være mange, der gerne vil på vandet en torsdag aften. Dog er reglen, at hvis der ikke er over 10 mand i besætningen, så skal der lånes en mindre båd af museets bådsamling.

Det med de 10 mand er direkte relateret til, hvor meget vægt skibet skal have for at kunne holde balancen, når der kommer luft - det kan være korte pust men også vedvarende vind.

HVIS det blæser op i løbet af en øveaften - og det kan meget nemt ske - så kan skipper selvfølgelig beordre rebning - indtil flere gange (vi har 3 reb). Men - det er stadig væsentligt, at vi kan flytte vægten rundt i skibet, når der er vindpres på Helge. Derfor lægges grænsen ved 10 voksne personer. Ekstra vægt GIVER Helge en reel fordel i god luft. Vi har prøvet at sejle med fuld besætning på 26-27 mand - i kuling. Og - DEN kombination med rigtig god vind og nok folk gav en fantastisk sejlads. Oplevelsen / erfaringe fik vi ved en "kapsejlads" med de øvrige rekonstruktioner - hvor det blæste en del - løb Helge fra alt og alle! - DET kræver stadig at gasterne kan håndtere skibet under fuldt pres.

Herunder en lille billedserie fra torsdags-aftensejladser:

 

Det sker dog, at vi ikke er nok en torsdag aften, og så må vi låne - Herunder en lille billedserie, hvor vi har lånt Skjoldungen: